Kötelező egészségbiztosítás Németországban

Kötelező egészségbiztosítás Németországban, az amellyel minden itt élőnek és dolgozónak rendelkeznie kell.

Alapvetően két kötelező biztosítás létezik Németországban, az egyik az egészségügyi biztosítás.

2009 óta minden, Németországban állandó lakóhellyel rendelkező személyre vonatkozik az egészségbiztosítási kötelezettség. Még a rövid idejű németországi tartózkodáshoz is szükség van egészségbiztosításra, ellenkező esetben nem állítanak ki vízumot a nem Uniós állampolgárok (Drittländer) részére.

A német egészségbiztosítást az állami egészségbiztosítás (Gesetzlicher Krankenversicherung – (GKV) és a magán egészségbiztosítás (Privater Krankenversicherung – PKV) kettős rendszere jellemzi. Míg a GKV mindenki számára hozzáférhető, a magán egészségbiztosításra meghatározott feltételek vonatkoznak.

Állami egészségbiztosítás: Gesetzlicher Krankenversicherung – (GKV)

Az állami egészségbiztosítási járulékok jövedelemfüggők. A számítás alapja a teljes bruttó jövedelem, amelyből 14,6 százalékos (2019-as adat) egységes járulék levonására kerül sor. Ebből a biztosított és a munkáltató egységesen 7,3-7,3 százalékkal veszi ki a részét. Ezenkívül az egészségbiztosítási pénztár eltérő mértékű kiegészítő hozzájárulásra is igényt tart, amelyet teljes egészében a munkavállaló fizet.

A járulékok az önkéntes (Freiwillige Krankenversicherung) biztosítás esetében a jövedelemtől függnek. Az önálló vállalkozók egy csökkentett, 14 százalékos – járulék van érvényben, plusz egy kis, pénztáranként változó hozzájárulás – járulékot fizetnek, ha a táppénz nélküli betegbiztosítást választják.

A járulékplafon 2024: 62.100 euró/év, 5.175,00 euró/hó, túllépése esetén a jövedelem nem játszik szerepet a járulékszámításnál. A min. járulék 192,07 a max. járulék 843,53 euró/hó. Az állami egészségbiztosításnál a házastársak és gyermekeik a családi biztosítást ingyenesen vehetik igénybe. A meglévő állami betegbiztosítás, 12 hónap után felmondható. 2 hónap a felmondási idő, az előző biztosítónál. Ez azt jelenti, ha valaki váltani szeretne akkor azt ezekkel a feltételekkel megteheti. Kivétel ha magán egészségbiztosításra váltasz, akkor nem kell a 12 hónap tagság, csak a 2 hónap felmondási idő.

Magán egészségbiztosítás: Private Krankenversicherung – (PKV)

A kötelező állami egészségbiztosítás mellett Németországban magán egészségbiztosítás is létezik. Bizonyos feltételek megléte esetén lehetséges magán egészségbiztosítást kötni: tisztviselők, alkalmazottak esetén min. 69.300 euró/év jövedelemmel rendelkezők vagy vállalkozók.

Minél fiatalabb korban kötjük annál jobb feltételek vannak és természetesen kevesebb a havidíj. Orvosoknak külön orvosi tarifa.

Jogod van eldönteni melyik biztosítót választod, a munkaadó nem kötelezhet, hogy az általa javasolt biztosítóval (Krankenkassa) köss szerződést. Keress meg és szívesen segítek.

Forrás: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/beitraege

FONTOS:
Az általános szabály az, hogy mindenki abban az országban minősül biztosítottnak, ahol dolgozik. Tehát ha Németországban dolgozol, akkor itt leszel biztosítva. Mindig csak egy tagállam szociális biztonsági jogszabályai alkalmazhatók, ezért amíg külföldön vállalsz munkát addig Magyarországon nem lehetsz biztosítva.

 

Kötelező egészségbiztosítás

Magán egészségbiztosítás

Betegbiztosítás Németországban

Betegbiztosítás Németországban